tiistai 5. kesäkuuta 2012

Tomaattiset merimiespihvit

Piti jo eilen kirjoittaa aiheesta, mutta tuli syötyä maha niin täyteen ettei pää enää toiminut. Juttu alkaa kuitenkin hieman kauempaa: en ole oikein ikinä pitänyt merimiespihveistä. Kyseessähän on yksi perinteinen kouluruoka, joka on koulussa usein mautonta ja lihat vielä parhaassa tapauksessa sitkeitä. En ollut ikinä ajatellut merimiespihvejä itse kokeilla, mutta Mister P kerran kuitenkin toivoi niitä ruoaksi. Ehdin jo suunnitella kieltäytyväni, kunnes päätin, että kaikkea voi kokeilla ainakin kerran, ja mielessä liikkui myös ajatus, että olihan niitä muitakin ruokia, joita osasin tehdä paremmin kuin jopa äitini saati koulujen keittoloiden tädit (tässä kohtaa viitataan niihin täteihin, joiden ruokia olen itse syönyt). Joten etsin reseptin ja valmistin parhaat merimiespihvit mitä ikinä olen itse syönyt, ja totesin, että näitä voi tehdä toistekin.

No eilen oli ehkä kolmas tai neljäs kerta, kun tein merimiespihvejä, mutta kun kotona ei ollutkaan sipulia, päätin kokeilla reseptin muokkaamista ja tulos oli seuraavanlainen:

Sihun tomaattiset merimiespihvit

400g jauhelihaa
4 tomaattia
4 porkkanaa
8 perunaa
suolaa
grillausmaustetta
lihaliemikuutio
n. 6-8dl vettä

Ruskistetaan liha pannulla ja lisätään sekaan paloitellut tomaatit, maustetaan suolalla ja grillausmausteella. Suolaa ei kannata pihistellä tässä kohtaa, koska tomaatti vaatii runsaasti suolaa maistuakseen. Annetaan muhia rauhassa, tomaatit saavat melkeimpä hilloontua lihan sekaan.

Kuoritaan ja siivutetaan perunat ja porkkanat, ja ladotaan kerroksittain uunivuokaan perunat, porkkanat ja lihatomaatti sekoitus. Perunoiden ja porkkanoiden päälle ripotellaan myös suolaa ja grillausmaustetta. Päällimmäisen kerroksen tulee olla perunaa. Kun lihojen ja tomaattien paistamiseen käytetty pannu on tyhjä kaadetaan siihen vedet ja lihaliemikuutio, kiehautetaan, jotta kuutio sulaa veteen. Kaadetaan neste uunivuokaan ja peitetään vuoka kannella tai foliolla. Kypsennetään uunissa 200 asteessa, ensin noin 1,5 tuntia kannen/folion alla, viimeinen puolituntinen ilman kantta/foliota.

Mikäli aikaa on ruoka saa olla uunissa kauemminkin, mutta silloin pidennetään kannenallaoloaikaa, jotta vesi ei pääse haihtumaan likaa. Suosittelen kokeilemaan tätä tai omaa versiota, varmistakaa vain, että vesi ei pääse haihtumaan, ettei merimiespihveistä tulisi kuivia ja sitkeitä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti